Nera al carbone

Ciao Ciao Due är ensamma i Sverige med kolpizza och nu även kolpasta!

Vi är ensamma i Sverige med kolpizza på en deg av ekologisk dinkelmjöl och vegetabilisk kol. Ciao Ciao Due på Karlavägen i Stockholm var först i Sverige med GI-pizza. Nu är restaurangen den första i landet att anamma den italienska trenden med kolpizza samt kolpasta.

Kol av ädelträ

På en bergssluttning i Apenninerna utanför staden Assisi ligger Molini Spigadori som framställer det vegetabiliska kolet från trä. Vi använder oss av detta helt naturliga vegetabiliska kol av puder tillsammans med ekologisk Dinkelmjöl för att ge våra pizzor och kolpasta en vacker naturlig svart färg. Basen i kolpizzan är samma ekologiska dinkelmjöl som används i GI-pizzan.

Men är det verkligen nyttigt att äta kol?

– Kol är ett gammalt behandlingsmedel mot matsmältningsproblem och sägs ha en lugnande effekt när man har orolig mage. Vid akuta förgiftningar kan det hjälpa att ta medicinsk kol också, eftersom det har en absorberande effekt.

Nya svarta pizzan – med oväntad hälsoeffekt

Nej, pizzan är inte bränd. Den ska vara svart. Det är vegetabilisk kol inblandat i pizzadegen.

– Det gör pizzabottnen frasigare, säger Mejreme Berisha på Ciao Ciao Due. Kolet ska dessutom vara bra mot magproblem.

Östermalmsbor och matnyfikna har en ny pizzavariant att testa. På Ciao Ciao Due på Karlavägen hakar man nu på den italienska trenden med kolpizza. Och då är det inte tillagning på kol i pizzaugnen man menar, utan kolpulver nedblandat i själva pizzadegen. Sådär 10-15 gram kol per kilo mjöl räcker för att degen ska bli svart. 

– Det här är inte en italiensk tradition utan något som började användas i Italien för två-tre år sedan i bröd- och pizzadeg, mozarella och bakverk, berättar Mejreme Berisha som äger och driver restaurangen tillsammans med sin man Ricardo.